Szendvicspanel, nem csak hűtőkamrákhoz!


A szendvicspanel manapság a leggyakrabban előforduló építési alapanyagnak számít. Gazdaságos kivitelezésének és könnyű szerelhetőségének köszönhetően, közkedvelt alapanyag ipari épületek, raktárak, gyárak, garázsok és hűtőkamrák építésénél egyaránt, de egyre nagyobb számban hasznosítják lakóépületek kialakításához is! Számos színben, formában és méretben állnak rendelkezésünkre, így biztosítva, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt, nem utolsó sorban pedig a szendvicspanel ár tekintetében sem elhanyagolható!

 

Mi is tulajdonképpen a szendvicspanel?

A szendvicspanel egy többrétegű, előre legyártott építőelem, mely egy szigetelő rétegből és egy azt közrefogó, úgynevezett fegyverzetből áll, ami pedig általában formára préselt síklemez. A fegyverzet készülhet továbbá a felhasználási területtől függően, lakkozott vagy horganyzott acélból, natúr, vagy lakkozott alumíniumból, vagy ezek kombinációjából, továbbá élelmiszeripari célra saválló acélból vagy egy speciális bevonattal ellátva is.

 

A szendvicspanel főbb jellemzői

Mivel a szendvicspanel kínálat meglehetősen nagy, így a választást sem könnyíti meg számunkra. A szendvicspanelek választásakor fontos, hogy az alábbi tényezőket alaposan figyelembe vegyük:

 

 Hőszigetelési érték: ez az érték a panelt kitöltő szigetelő anyag típusától függ, minél alacsonyabb ez az U érték a panel annál jobban szigetel panel.
– Tűzvédelmi osztály: az egyes tűzvédelmi osztályokat különböző betű, vagy betű-szám kombinációk jelzik számunkra. Az A1 jelölés mutatja, hogy az anyag nem éghető, míg az F jelöli a gyúlékony anyagot. Ez alapján tehát minél közelebb van a jelölés az A1-hez annál több épület típushoz használhatjuk fel, hiszen tűzvédelmi szempontból annál jobb.
– Tűzállósági határérték: ez egy percben kifejezett érték, mely azt mutatja meg számunkra, hogy minimum hány percnek kell eltelnie ahhoz, hogy a tűz hatására a szendvicspanelben valamilyen kár keletkezne a tűz miatt. Ezt a tényezőt a EI vagy tető szendvicspanel választás esetén az REI szám mutatja meg, mely jelölések az alábbiakat foglalják magukban:

 

  • – a panel teherhordó képessége: azt jelzi számunkra, hogy a panelek a tűz keletkezésétől számítva hány percig tartják meg teherhordó képességüket, mely tetőpanelek esetén kiemelt fontosságú.
  • E – integritás: megmutatja, hogy a tűz kialakulásától kezdve, hány percig képes a panel ellenállni a tűznek anélkül, hogy a forró gázok átjutnának a tűzzel nem terhelt oldalra.
  • I – a panel szigetelése: segítségével megtudhatjuk, hány percig képes a szendvicspanel ellenállni a tűznek úgy, hogy a tűz ne terjedjen tovább a tűzzel nem terhelt térbe.

 

Összességében egy szendvicspanel tűzállósági határértéke annál jobb, minél tovább képes ellenállni a keletkező tűznek, ezáltal minél nagyobb ez a REI vagy EI szám annál biztonságosabban alkalmazható a szendvicspanel.

 

Szendvicspanel típusai

A szendvicspaneleket több szempont szerint is csoportosíthatjuk, melyek a szendvicspanel ár nagyságában is jelentős szerepet játszanak. Ilyen szempontok:

A panel rendeltetési helye szerint:

– tető szendvicspanel: nevéből adódóan ez a fajta szendvicspanel tető kialakítására, régi tető felújítására lett kifejlesztve.
– oldalfal szendvicspanel: az épületek falszerkezetének kialakításához.

 

Szendvicspanel méretek szerint:

A szendvicspanel méretek, azok falvastagsága és táblanagysága meglehetősen változó, és mindig az ügyfél igényeitől függő. Cégünk oldalfal panel esetén 40, 60, 80, 100 és 120-as kivitelben, tető szendvicspanel tekintetében 60, 80 és 100-as kivitelt tart készleten, de ezektől eltérő méreteket is gyors szállítási határidővel beszerzünk!

 

A közre fogott szigetelőanyag szerint:

– PUR – poliuretán hab: több mint 50 éve van jelen az építőiparban, kiváló hőszigetelő képességgel bír, tűzvédelmi besorolása azonban alacsony.
– PIR – poli-isocianurát: a hőhatásnak jobban kitett épületek esetén ajánlott a PIR habbal szigetelt szendvicspanel választása. Hasonló tulajdonságokkal bír mint a PUR hab, azonban szerkezetének köszönhetően jobban ellenáll a tűznek, kisebb lánggal és kevesebb füsttel ég. Az égés során új réteg képződik, mely megakadályozza a tűz terjedését.
– MW, azaz ásványgyapot szigeteléssel ellátott szendvicspanel: kiváló hőszigetelő tulajdonságú, mellette pedig kitűnő hangszigetelő és tűzálló képességgel rendelkezik.

 

Miért építkezzen szendvicspanelből?

A szendvicspanelek a könnyűszerkezetes építkezések egyre jobban kedvelt alapanyaga, de vajon miért is választják egyre többen a szendvicspanelt ipari épületek, garázsok, mobilházak és nem utolsó sorban hűtőkamrák alapanyagának? Íme néhány ok:

– gyorsan és nagy darabszámban gyárthatóak,
– gyorsan beépíthetőek és szerelhetőek, előre gyártva és méretre vágva érkeznek a helyszínre,
– nagy választék áll rendelkezésre,
– hosszú élettartam jellemzi őket,
– változatos kialakításban állnak rendelkezésre,
– masszív tartással rendelkeznek,
– költséghatékony,
– jó hőszigetelő képesség,
– képes eleget tenni az időjárásból adódó állékonysági, épületfizikai és tűzvédelmi követelményeknek egyaránt!

 

Miért olyan egyszerű beépíteni a szendvicspanelt?

A szendvicspanel könnyű felhasználásnak egyik oka, hogy nem igényelnek saját alapozást. Egy vázszerkezet megléte esetén, ami lehet acél, vas vagy akár fa is, csavarok segítségével könnyedén felrögzíthetőek a panelek, ezáltal a régi épületek is gyorsan felújíthatóak. A szendvicspanel méretek úgy kerülnek levágásra, ahogy mi kérjük így az összeszerelés még gyorsabbá válik. Tetőfelújítás esetén is jó választás a tető szendvicspanel, melyek szintén könnyedén beépíthetőek és megfelelő szakértelemmel sokáig jó szolgálatot tehetnek.

Egy építkezés során fontos hogy a számunkra megfelelő alapanyagot válasszuk. A szendvicspanelek nagy választéka mindenki számára lehetővé teszi, hogy megtalálja a számára megfelelőt, kedvező tulajdonságai révén, a megfelelő szakemberek alkalmazásával nem okoz csalódást.

Szendvicspanel vásárlással kapcsolatban keresse szakembereinket,
készséggel állunk rendelkezésére!